Ziraatçiler Derneği'nden Başbakan Erdoğan’ın,
“Beyaz ekmeği sofradan kaldıralım” sözü üzerine fırıncılar, “Un tebliği çıksın”
diyor, Ziraatçiler Derneği ise ekmeğin büyük kentlerde katkıyla beyazlatıldığını
söylüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Şu beyaz ekmek denilen ekmeği
sofralarımızdan kaldıralım. Artık has, samimi buğday ununda ekmek üretelim.
Bunun yanında kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim. Gıda bunda, güç
bunda, kuvvet bunda. Her şeyinden arındırılmış hatta zararlı beyaz ekmek. Niçin
biz bunu yapıyoruz?” sözleri beyaz ekmekle ilgili bir süredir devam eden
tartışmaları tekrar alevlendirdi.
“Katkı maddeleri
yasaklanmalı”
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim
Balcı ise un tebliği çıktıktan sonra fırıncıların tamamının sabit olarak en az
yüzde 65 kepek unu içeren un kullanacağını söylüyor: “Ekmek tebliğiyle beyaz
ekmekte kepek unu oranı yükseltildi ve tuz azaldı. Ancak un tebliği geciktiği
için tam anlamıyla buna geçiş olmadı. Tahmin edersiniz ki fırınlarda laboratuvar
ortamı olmadığı için şu anda fırıncılar eski tebliğdeki oran olan yüzde 35’ten
başlayarak ekmekte kepek unu kullanıyor. Düzenleme olduğunda fırıncı bu
oranların sabit olduğu unu kullanacak. Beyaz ekmek de insan için önemli olan B1,
B3 ve B6 vitaminlerini içeriyor. Kepekli ekmek lifli olduğu için sindirim
sistemini daha iyi çalıştırıyor. Kana daha geç karıştığı için insana daha uzun
süre tokluk hissi verereke kilo almayı engelliyor. Fırınlarda ekmeğe katılan
katkı maddeleri büyükşehirlerde kullanılıyor. Ekmekte yaş mayanın dışında katkı
yasaklanmalı. Katkı maddeleri hamurun olgunlaşma süresini ortadan kaldırıyor.
Ama katkıyla şişen ekmekte kalite ve damak tadı yok oluyor. Halk ekmek
fabrikaları olan şehirlerde bu şekilde üretim yapıldığı için fırıncılar ayakta
kalmak ve daha fazla ekmek üretmek adına katkı kullanıyor. İstanbul’dan çıkın
İzmit’te katkı maddeli ekmek göremezsiniz.”
Türkiye Ziraatçılar Derneği
Başkanı İbrahim Yetkin ekmekteki katkı maddelerine dikkat çekiyor: “Önemli olan
ekmekteki gıda maddesine katkı olmadan ulaşabilmek. Beyaz un toplu üretildiği
için fiyat düşüyor. Şimdi makinelerde günlük 100-150 bin ekmek üreten fırınlar
var. İnsan gücü de olmadığı için maliyet azalıyor. Beyaz ekmekte bayatlamayı
önleyen, şişiren, beyazlatan, katkı maddeleri var. Yani beyaz ekmek sadece undan
elde edilmiyor. Ancak diğer ekmekler sadece kepekten elde edildiği için maliyeti
artıyor. Devletin maliyeti düşürücü tedbirler alması lazım. Toplumun bu bilince
erişmesi gerekiyor. Yılda 10 milyar liralık ciddi bir ekmek pazarı
var.”
Ekmekle ilgili hazırlanan raporlar Başbakan Erdoğan’ın dediklerini
doğruluyor. Sağlık ve Gıda Hareketi Mart 2012’de hazırladığı ekmek raporunda,
kimyasal katkı maddelerinin kullanılan beyaz ekmeğin diyabet, kanser, obezite
gibi bir çok hastalığa yol açtığını belirtiyor. Raporda sağlıksız olarak
nitelenen beyaz ekmeği satarken sigara paketlerinde olduğu gibi üzerine ‘bu
ekmek sağlığa zararlıdır’ yazılması gerektiği belirtiliyor.
VATAN