Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde kırmızı ve beyaz et bugünden
itibaren karıştırılamayacak. Buna uymayan üreticilere idari yaptırım
uygulanacak. Tebilğle döner de artık günlük olacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve
tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et
ürünleri Tebliği''nde ilgili firmalara verilen 3 aylık uyum süresi dün
itibariyle doldu.
Buna göre, bundan sonra kanatlı etle kırmızı et
karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi
içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından
sosis, salam üretilebilecek.
Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde
mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması)
kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış
etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek.
Bundan dolayı ''ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün'' olarak adlandırılan
ürünlerin yerine yeni tebliğde ''ısıl işlem görmüş sucuk'' tanımı
kullanılıyor.
DÖNER GÜNLÜK OLACAK
Tebliğde dönerle ilgili de hükümler yer aldı. Dönerin raf ömrünün pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat olacak. Dondurulmuş dönerin raf ömrü ise en fazla 6 ay olarak belirlenecek.
Tebliğde dönerle ilgili de hükümler yer aldı. Dönerin raf ömrünün pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat olacak. Dondurulmuş dönerin raf ömrü ise en fazla 6 ay olarak belirlenecek.
SAKATATA SINIRLAMA
Tebliğ, çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılmasını yasaklıyor. Sakatatın sadece sakatat olarak piyasaya arz edilebilecek.
Tebliğ, çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılmasını yasaklıyor. Sakatatın sadece sakatat olarak piyasaya arz edilebilecek.
'5 LİRAYA SUCUK DEVRİ
KAPANDI'Tebliğe göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa,
pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta
içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Böylece piyasada
sıkça karşılaşılan ''5 liraya sucuk'' satışının da önüne geçilmiş
olacak.
Tebliğ kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş
sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları
ve ürünlere ait özellikler belirlendi.
ETİKETLEMEYE 3 MİLİMETRE
ŞARTI
Yeni düzenlemeyle ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi. Buna göre, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak.
Yeni düzenlemeyle ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi. Buna göre, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak.
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise Veteriner
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari
yaptırım uygulanacak.
TEŞHİR EDİLMİŞTİYeni dönemde
gıdadaki taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek, tüketiciyi bilgilendiren
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ''yüzde 100 dana eti'' etiketi bulunduğu
halde analizler sonrası bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti
tespit etmişti.
Bu firmaları internet sitesinden kamuoyuna duyuran
Bakanlık, tüketiciyi yanıltan buna benzer uygulamalara son vermek amacıyla
tebliği hazırladı
GAZETECİ.TV