Home » , , » AKP'li NUMAN KURTULUŞ BURSADA AÇILIŞ YAPTI

AKP'li NUMAN KURTULUŞ BURSADA AÇILIŞ YAPTI

Hazırlayan Unknown on 30 Kas 2012 | 18:38

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPTIRILAN EMİRSULTAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NİN TARİHİ HALKALARI OLAN EMİRSULTAN HAMAMI VE EMİR BUHARİ TEKKESİ DE RESTORASYONUN ARDINDAN İLK GÜNKÜ İHTİŞAMLARIYLA TARİHİ BÖLGEDEKİ YERİNİ ALDI.
- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN RESTORASYONU TAMAMLANAN EMİRSULTAN HAMAMI VE EMİR BUHARİ TEKKESİ AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF.DR. NUMAN KURTULMUŞ’UN DA KATILDIĞI TÖRENLE SANAT VE KÜLTÜR MERKEZİ OLARAK HİZMETE AÇILDI.
- BAŞKAN ALTEPE, BİRÇOK MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPAN BURSA’DA BU KÜLTÜR VE MEDENİYETLERİN İZLERİNİ ORTAYA ÇIKARMA YÖNÜNDE YOĞUN FAALİYET İÇİNDE OLDUKLARINI SÖYLEDİ.
- PROF.DR. NUMAN KURTULMUŞ, TARİHE SAHİP ÇIKMANIN SADECE BİNALARI AYAĞA KALDIRMAK OLMADIĞINI BELİRTEREK, “TARİHE SAHİP ÇIKMAK DEMEK O RUHA SAHİP ÇIKMAK DEMEKTİR” DEDİ
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Emirsultan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tarihi halkaları olan Emirsultan Hamamı ve Emir Buhari Tekkesi de restorasyonun ardından ilk günkü ihtişamlarıyla tarihi bölgedeki yerini aldı. Emirsultan Hamamı ve Emir Buhari Tekkesi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş’un da katıldığı törenle sanat ve kültür merkezi olarak hizmete açıldı.
Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden olan Emirsultan’ın çehresini tamamen değiştiren Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Emirsultan’ın manevi dokusu gün yüzüne çıkarıldı. Bursa’nın manevi mimarı olan Emir Sultan’ın sağlığında yaptırılan Emir Buhari Tekkesi ile Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından 1426 yılında yaptırılan Emir Sultan Hamamı da tarihi dönüşümün en önemli parçaları olarak restorasyonun ardından ilk günkü ihtişamları ile yeniden ayağa kaldırıldı. Emir Sultan Hamamı Sanat Merkezi ve Emir Buhari Kültür Merkezi olarak fonksiyon kazanan iki tarihi yapının açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.
Bursa tarihi kimliğini yeniden kazanıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’ya değer katan, kimliğini oluşturan, toplumsal hayata önemli katkılar sağlayan tarihi mirası bir bir gün yüzüne çıkardıklarını söyledi. Emir Sultan’ın Bursa için ifade etiği anlamın kitaplara sığmayacak kadar büyük olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Şehrimizin manevi mimarı olan Emir Sultan, bu topraklarda sevgi, hoşgörü ve dostluk kavramlarının içselleştirilmesinde etkin rol üstlenmiş bir şahsiyettir. Bugün restorasyon çalışmaları ile ihya edilen Emir Sultan Hamamı ile Emir Buhari Tekkesini, sanat ve kültür merkezi olarak işlevlendirerek Bursa’nın hizmetine sunuyoruz” dedi. Bursa’nın her alanda daha yaşanabilir, sağlıklı, çağdaş bir kent olma yolunda hızla geliştiğini ifade eden Başkan Altepe, “Gerek hükümet yatırımları gerek Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yatırımlarıyla birlikte her alanda hızlı bir gelişim sürecindeyiz. Bu gelişimlerin yanında bizim özellikle önem verdiğimiz konu Bursa’nın tarih başkenti oluşu. Birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Bursa’da bu kültür ve medeniyetlerin izlerini ortaya çıkarma yönünde yoğun faaliyet içindeyiz” diye konuştu.
Şehirleri fethetmek için sadece top tüfek yetmez
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Bursa’nın insanın içini rahatlatan, ferahlatan bir şehir olduğunu söyledi. Bu kadar kan, gözyaşı ve harbin yaşandığı bir dönemde, ecdadın dünyaya neler öğrettiğinin tüm işaretlerinin Bursa’da olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Bizim ecdadınız kılıç zoruyla dünyanın 4 tarafına gitmedi. Kılıç elbette vardı ama kılıç arkalarında duruyordu. Önlerinde kitabın hikmetinden yararlan büyük yol göstericiler vardı. Önce gönüller ve zihinler fethedildi. Sevgi sadece bir kuru sevgiden ibaret değildi. Yaratılanı yaratandan ötürü sevmek gibi ibadet sayan anlayış vardı. O yüzden fetih kapıları açıldı. Şehirlerin kapıları toplarla, güllelerle açılmaz. Öyle olsaydı, dünyanın bütün silahlarına sahip güçler dünyayı istedikleri gibi talan ederlerdi. Önce gönülleri ve zihinleri fethetmek gerekir. Böyle bir tarihe sahip olduğunuz için, böyle eserlere sahip olduğunuz için Bursalıları tebrik ediyorum. Ne kadar övünseniz azdır. Bu eserleri günümüze taşıyan Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerimize, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi.
Tarih binadan ibaret değil
Tarihe sahip çıkmanın sadece binaları ayağa kaldırmak olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, “Gerçekten tarihe sahip çıkmak, eserler olarak sahip çıkmak değildir. Ruh olarak sahip çıkmaktır. Tarih binadan ibaret değildir. Tarihe sahip çıkmak demek o ruha sahip çıkmak demektir. Niçin Bursa özellikle yaşayan bir şehir? Her şehir aynı zamanda o medeniyetin düşünce dünyasını da yansıtıyor. Bursa’ya bakın son derece iç içe kaynakmış yapılar var. Küçük bir meydan, meydanda cami, karşısında hamam yanında çarşı ve okul her şeyi tüm fonksiyonlarıyla bir şehir var. Herkes birbirini tanıyor. Evler, dünyaya kapalı Allah’a açık yerler. Ailenin tüm mahremiyeti barından kapının dışında komşuluğun tüm erdemlerini taşıyan mahalleler var. Değerleriniz değişmeye başlar, dayanışma, aile, komşuluk, mahalle yok olmaya başlarsa bu şehirlerde kibir kuleleri dikilir. Para kazanmak, vakti hoş geçirmek o medeniyetin en önemli özelliği olur. Yeni şehirlerde o karmaşa ve curcunayı görüyoruz” diye konuştu.
Belediyeler tarih yazıyor
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de son 8- 10 yılda belediyelerin de hizmetlerde adeta tarih yazdığını vurguladı. Hiçbir belediyenin tek bir tarihi eseri bile onarmadığı dönemlerin millet tarafından bilindiğini kaydeden Keskin, “Bu eserlerin üstünde kara örtüler mi vardı da göremediler? Gerek Büyükşehir Belediyemiz gerek ilçe belediyeleri bu konuda da tarih yazıyoruz. Burası Emir Sultan’ın, Osman Gazi’lerin, Orhan Gazi’lerin şehri. Bu tarihi abideleri ayağa kaldırmaktayız. Cumalıkızık evlerinden Balabanbey Kalesine kadar yüzlerce eseri ayağa kaldırdık. Bize bu konuda yol gösteren Başbakanımız eğer “Emlak vergilerinin yüzde 10’ununu tarihi eserlere ayırın” demesiydi bunlar kolay olmazdı” dedi.
Konuşmaların ardından Emir Sultan Hamamı Sanat Merkezi ve Emir Buhari Kültür Merkezi’ni gezen Prof.Dr. Kurtulmuş’a, BUSMEK kursiyerleri tarafından hazırlanan tablo ve çini hediye edildi.
Emir Buhari Tekkesi ve Emir Sultan Hamamı
Emir Buhari Tekkesi: Tekke, Emir Sultan hazretlerinin sağlığında yaptırılmıştır. 1925’te tekkeler kapatılınca tekke bünyesindeki selamlık binasının yerine Emir Buhari İlkokulu inşa edilmiştir.1979’larda harem kısmı da yıkılmıştır. 1980 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce binanın ihyası düşünülmüşse de muvaffak olunamamıştır. 2011 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından eldeki bilgi ve belgelere göre orijinal ölçülerinde yeniden ayağa kaldırıldı.
Emir Sultan Hamamı: Emirsultan Hamamı; Emir Sultan Camii’nin güneyinde yer alan tek hamamdır. Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından 1426 yılında yaptırılmıştır. Tek hamam sınıfından olup, taş ve tuğladan yapılmıştır. Hamamın soğukluk kısmı kubbeliyken yıkılmış, sonradan düz çatı ile örtülmüştür. Soğukluktan 24 helezoni dilimli kubbenin örttüğü ılıklığa geçilmektedir. Tuvalet, usturalık ve iki halvetin bağlanmış olduğu ılıklıktan, üç eyvanlı ve iki halvetli sıcaklık kısmına geçiş vardır. Hamamda bulunan göbek taşının üstündeki kubbe, kıvrımlı bir kuşağa oturmaktadır.










Bu haberi paylaş :
 
Destek : Halkın Gazetesi | KÜNYE | İLETİŞİM
Copyright © 2012. Halkın Gazetesi - Her Hakkı Saklıdır
Site Tasarım Harika Siteler