Home » , » HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR

HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR

Hazırlayan Unknown on 15 Mar 2013 | 19:18




SAĞLIK BAKANLIĞI ZARALI DEMİŞTİ

Bazı Şirketler mail yoluyla elektronik sigara ile sigara tüketimine son verin diyerek vatandaşı adeta soyuyorlar.Vatandaşlarımız bu konuda kesinlikle dikkatli olmalı çünkü bu elektronik sigaranın faydalı değil tam tersine sağlığı tehdit ettiği ve sağlık yönünden hiç bir faydasının bulunmadığı ortaya çıktı.

BAKANLIK BÖYLE DUYURMUŞTU

BAKANLIK: YASAKLANACAKSağlık Bakanlığı, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, “bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği” gerekçesiyle yasaklanmasına karar verildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

“Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca yasaklanmasına karar verilmiştir.”

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanan elektronik sigaranın yeni bir düzenlemenin ardından satılacağını bildirdi. Sağlık Bakanlığı toplantı odasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Buzgan, e-sigaranın yasaklanma nedeninin, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeden Türkiye’ye sokulması olduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenemeden Türkiye’ye sokulan elektronik sigaraların içerisindeki nikotin oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Fakat bu elektronik sigaralar, Türkiye’ye böcek ilacı olarak giriyor ve bu nedenle denetlenemiyor. Denetleme yapılamadığı için yasaklama getirildi” dedi.

BAKAN ÇAĞLAYAN: ÜRÜN İNCELENİYOR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın, nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşlarını yasakladığını hatırlattı. Konunun Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından da titiz biçimde incelendiğini kaydeden Çağlayan, bakanlığın konuyu, tüketicinin korunması ile piyasa gözetim ve denetim yetkisi anlamında iki açıdan incelediğini söyledi.

Elektronik sigara olarak adlandırılan ürünlerin, garanti belgesi alımı zorunlu ürünler listesinde bulunmadığını, buna karşılık ithalatı yapan firmalar arasından birinin ihtiyari garanti belgesi aldığını belirten Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Elektronik sigarayla ilgili olarak, tüketicilerin ilan ve reklam yoluyla yanıltılması iddiaları üzerine Reklam Kurulu'nca 1 ay önce açılan soruşturma devam etmektedir. Konu, Reklam Kurulu'nun 15 Ocak'ta yapılacak toplantısında ele alınacak ve karar verilecektir.

Diğer yandan, bakanlığımızın piyasa gözetim ve denetim yetkisi çerçevesinde ürün incelenmektedir. Ürünün elektrik ve şarj aksamıyla ilgili olarak ithalatçı firmaların CE deklarasyonunu yapıp yapmadıkları, ürünlerin sertifikasyonunun prosedüre uygunluğu değerlendirilmektedir. Bu prosedürde bir eksiklik saptanması durumunda ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebilecektir.”

HALKIN GAZETESİ

Bu haberi paylaş :
 
Destek : Halkın Gazetesi | KÜNYE | İLETİŞİM
Copyright © 2012. Halkın Gazetesi - Her Hakkı Saklıdır
Site Tasarım Harika Siteler