Home » , » DEPREME KARŞI ULUSLAR ARASI İŞBİRLİĞİ

DEPREME KARŞI ULUSLAR ARASI İŞBİRLİĞİ

Hazırlayan Unknown on 1 Mar 2013 | 19:51

Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan IPA Karadeniz Deprem Güvenliği Çalışma Ağı DOĞAL AFET YIKIMLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ, ORTAK GÖZLEM ve MÜDAHALE PLANLARININ OLUŞTURULMASINI HEDEFLEYEN “ESNET PROJESİ” BAŞARIYLA BİRİNCİ YILINA ULAŞTI.
2007 - 2013 Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında, Havzada deprem sonucu oluşabilecek doğal afet yıkımlarının önüne geçilmesi, ortak gözlem ve müdahale planlarının oluşturulması amaçlanmaktadır.

Resmi olarak 2 Mart 2012 tarihinde başlayan projenin ana faaliyet ve hedefleri, ilgili müdahale alanlarında sismik değerler ve deprem etkileri vurgulanarak deprem sonucu oluşabilecek olası yıkım potansiyelinin değerlendirilmesi, tamamlayıcı sismik gözlem ve müdahale planlarının oluşturulması, hedef bölgede yerel kurumların ve acil müdahale birimlerinin olası bir doğal afette birbirleri ile ortaklaşa hareket edebilmeleri yönünde kapasitelerinin geliştirilmesidir.

Proje dört farklı ülkede uygulanmakta olup, Proje ortakları Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı IBC Türkiye, Ulusal Yeryüzü Fizik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü NIEP Romanya, Bulgar Bilim Akademisi Jeofizik Enstitüsü BAS Bulgaristan, Moldova Bilim Akademisi Jeoloji ve Sismoloji Enstitüsü IGS Moldova Cumhuriyeti’dir. Ayrıca oluşturulan etkin ve çoklu işbirliği kapsamında projenin en önemli fazlarından biri olan Karadeniz Deprem Güveliği Çalışma Ağı, 24 Ulusal ve Uluslararası Kurum katılımı ile oluşturulmuştur.

Projenin uygulandığı dört ülkede olası bir deprem durumunda, ortak hareket edebilmesi ve olası bir depremde yıkıcı etkilerin azaltılması yönünde sıralı işleyiş planları oluşturulmuş, oluşturulan bu işleyiş planı resmi otoriteler, politika belirleyicileri, araştırma merkezleri ile paylaşılmıştır.

Söz konusu projenin benzer projelerden farklı kılan özellikleri bulunduğunu belirten Program Direktörü Nalan ÜKER, afet yönetimi ve afet riskinin azaltılması konusunda akademik kurumların ve araştırma merkezlerinin yanısıra bir sivil toplum kuruluşu olarak Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı'nın yine sivil toplum anlayışı ile yaklaştıklarını ifade etti. ÜKER, özellikle afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında geliştirdiği işbirlikleri ile Ulusal ve Uluslararası boyutta tamamlayıcı müdahale planlarının oluşturulması yönünde nedenli önemli bir teknik kapasite gösterdiğinin altının çizilmesi gerekliliğini vurguladı.

Devam eden proje faaliyetleri ile birlikte projenin ikinci yılının ilk ayında Kişnev 'de düzenlenecek toplantının ardından Karadeniz Sismik Güvenlik Çalışma Ağı Web Portalı www.blacksea-esnet.eu kullanıma ve uygulamaya açılacaktır.
HALKINGAZETESİ -HÜZÜN YÜCEL İSTANBUL

Bu haberi paylaş :
 
Destek : Halkın Gazetesi | KÜNYE | İLETİŞİM
Copyright © 2012. Halkın Gazetesi - Her Hakkı Saklıdır
Site Tasarım Harika Siteler